Hogyan válassz nyelvvizsgát?

Hogyan válassz spanyol nyelvvizsgát?Gyakran kérdezik tőlem a csoport tagjai, hogy melyik nyelvvizsgát válasszák, sőt, olyan kérdés is előfordult már, hogy érdemes-e nyelvvizsgázni (ez kicsit meglepett).

A legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert szükségük van a papírra: az egyetemi felvételihez vagy azért, hogy megkaphassák a diplomájukat; másokat az motivál, hogy közalkalmazottként több fizetés jár majd nekik a nyelvvizsgapótléknak köszönhetően. Aztán ott vannak azok, akik egyszerűen csak nagyon szeretik a nyelvet, amit tanulnak, ezért jól esne nekik, ha lenne a kezükben egy papír, ami a nyelvtudásukat bizonyítja.

Én 2002-ben szereztem meg a középfokú DELE-t. Harmadéves voltam spanyol szakon, az évfolyamtársaim és a tanáraim pedig furcsán néztek rám miatta, hiszen a nyelvszakos diploma úgyis nyelvvizsgával lesz egyenértékű (ráadásul felsőfokúval), a DELE pedig Magyarországon nem akkreditált nyelvvizsga, vagyis sehol sem fogadták volna el. Nem is azért csináltam, hanem mert jó érzéssel töltött el, hogy egy nemzetközi, anyanyelvi spanyoltanárok által összeállított vizsga igazolja, hogy tudok spanyolul. (Két évvel később letettem az akkor még DELE Superior néven futó felsőfokút is.)

Érdemes-e nyelvvizsgáznod?

Az, hogy érdemes-e nyelvvizsgát tenned attól függ, hogy van-e vele valamilyen célod. Ha esetleg “csak” a belső motiváció hajt, az sem baj, miért ne… Ha nincs célod, nem tudod, miért lenne jó vagy hasznos számodra egy nyelvvizsga, nem tudod, érdemes-e nyelvvizsgáznod, akkor valószínűleg megvagy nélküle (bár egy nyelvtudást igazoló papír sosem árt).

Hogyan válassz nyelvvizsgát?

Az pedig, hogy melyik nyelvvizsgát válaszd a nyelvtudásodtól függ, ugyanis különböző nyelvvizsgákon különféle feladattípusok fordulnak elő. Ha valamilyen intézmény szeretne tőled nyelvvizsga-bizonyítványt látni, akkor az a legbiztosabb, ha megkérdezed tőlük, hogy ők melyik nyelvvizsgákat fogadják el, nehogy melléfogj. A következő lépés, hogy a lehetséges nyelvvizsgák közül kiválaszd azt, ami a nyelvtudásodhoz a legjobban passzol. Amikor olyan tanuló kér tőlem tanácsot, akinek a nyelvtudását nem ismerem, mindig azt tanácsolom, hogy nézze meg a mintanyelvvizsgákat. Mindegyik nyelvvizsga honlapján szokott lenni komplett mintafeladat megoldókulccsal. Ha megpróbálod megoldani őket, meglátod, Neked melyik tetszik jobban, melyik tűnik könnyebbnek. Mivel nincs két egyforma tanuló vagy két egyforma nyelvtudás, az a biztos, ha Te magad tapasztalod meg, hogy Hozzád melyik nyelvvizsga áll a legközelebb.

Ne felejtsd el megnézni a szóbeli tételsort sem, bár a témák többnyire megegyeznek, de érhetnek meglepetések (a felsőfokú ECL egyik témájába pl. beletartozik az EU-s jogharmonizáció…).

Ami a nyelvvizsgák hírét illeti, a legnehezebb állítólag az Origó (“Rigó utcai”), a legkönnyebb pedig az ECL. Én mégis a BME-t szoktam ajánlani, mert nem nehéz és nem kell honosítani (az ECL-t pedig igen).

Ha nem mindegy, hogy mikorra lesz meg a nyelvvizsgád, mert pl. szükséged van rá a felvételihez, akkor szinte a legelső szempont az, hogy MIKOR vannak a vizsgák. Az egyes nyelvvizsgák vizsgaidőpontjait megtalálod a honlapjukon:

Milyen nyelvvizsgák léteznek spanyolból Magyarországon?

Általános (tehát nem szakmai) nyelvvizsgák:

Origó: http://www.onyc.hu/

BME: http://www.bmenyelvvizsga.bme.hu/

ECL: http://ecl.hu/

TELC: http://telc.hu/

DELE: https://examenes.cervantes.es/es/dele/que-es

Ezek közül az ECL, a TELC és a DELE nem akkreditált Magyarországon, azaz az intézmények nem fogadják el őket, csak ha honosítod.

Ez 10.000 forintba és három hétbe kerül jelenleg, de változhat, ezért mindenképp nézz utána, amikor aktuálissá válik számodra.

Innen tudhatsz meg mindent a honosításról.

Itt pedig arról írtam, miből készülhetsz a középfokú spanyol nyelvvizsgára.