Tener que, hay que … és a többiek

man-390339_1920Hay que + főnévi igenév → általános értelemben használjuk, nem lehet ragozni (csak ez az alakja van), ezért nem tudjuk kifejezni vele, hogy kinek kell valamit csinálnia.

Hay que estudiar = Tanulni kell (úgy általában, mindenkinek, mert az jó, hasznos, becsülendő)

Tener que + főnévi igenév → utasítást vagy kötelességet fejez ki, attól függetlenül, hogy külső vagy belső indíttatású kötelességről van szó, azaz, hogy más szerint kell valamit csinálnom vagy szerintem. A tener igét ragozzuk, tehát ki tudjuk fejezni, hogy kinek kell csinálni valamit.

Tienes que estudiar más. = Többet kell tanulnod.

Tenemos que ganar el partido. = Meg kell nyernünk a meccset.

Deber + főnévi igenév → belső késztetést fejez ki, illetve tanácsadásra is használhatjuk. Szintén lehet ragozni, vagyis jelöli, hogy kinek kell csinálnia valamit.

Debo estudiar más. = Többet kell tanulnom. (= tudom, hogy mostanában kevesebbet tanultam, mint kellene)

Haber de + főnévi igenév → inkább régies vagy nagyon választékos szövegekben találkozhatunk vele

Las leyes se han de cumplir. = A törvényeket be kell tartani.

Figyelem! Ne keverjük a deber igét a deber de + főnévi igenévből álló kifejezéssel, mert az valószínűséget jelent: Deben de estar en casa a estas horas. = Otthon kell lenniük ilyenkor. (= azaz, valószínűleg otthon vannak)

A tener que és a deber is kifejezhet valószínűséget: Tienen que estar en casa ya. = Deben estar en casa ya. = Már otthon kell lenniük. (= valószínűleg már otthon vannak), de míg ezek a kifejezések kötelességet is kifejezhetnek (és elsősorban azt), a deber de csakis valószínűséget fejez ki.