Miből tanulj kezdőként, egyedül?

apple-256261_1280

Sokan kérdezitek, hogy milyen könyvet válasszatok kezdőként, ha egyedül kezdtek el spanyolul tanulni. Megpróbálok némi támpontot adni ahhoz, hogy milyen típusú könyvekre van szükségetek ahhoz, hogy minél könyebben menjen az önnálló tanulás:

Először is, szükséged lesz egy jó tankönyvre. Amióta megszűnt a Nemzeti Tankönyvkiadó és elfogytak a könyvesboltok polcairól az általuk kiadott könyvek, nem egyszerű a helyzet. Ma megnéztem a Libri, a Bookline és az Alexandra kínálatát és… hát elég siralmas. Nagyon jó tankönyvek és gyakorlókönyvek léteztek, de sajnos már nem kaphatóak 🙁

Frissítés: a Libra Könyvesboltban (www.nyelvkonyvbolt.hu) kapható Colores és több olyan tankönyv és gyakorlókönyv, ami máshol kevésbé.

Ha valahonnan be tudod szerezni, próbálkozz a Colores vagy a Prisma sorozattal, esetleg a Gentével. Ez utóbbit nem igazán ismerem, de hasonlít a másik kettőhöz, ezért feltételezem, hogy nem rossz.

Ami a jelenleg kapható tankönyveket illeti, lényegében a Kertész Judit-féle Spanyol nyelvtan kezdőknek tankönyv és munkafüzet, illetve a Pons könyvek kaphatóak. A Kertész Judit könyv új változatát nem ismerem, de több forrásból is úgy hallottam (kollégától és diáktól is), hogy nem kifejezetten jó, főleg nem önnálló tanulásra. A régi változatát ismerem, az valóban nem sikerült túl jól. Ezért inkább a Pons kiadó könyveit ajánlom. A PONS Nyelvtan 3 lépésben Spanyol A1-B2 megfelel kezdőknek, önnálló tanuláshoz is és középszintig is elvisz.

Ha esetleg van már nyelvkönyved, de nem vagy elégedett a benne található nyelvtani magyarázatokkal, akkor ajánlom a PONS – Spanyol nyelvtan röviden és érthetően című könyvet. Ez nyelvtankönyv, azaz nincsenek benne olvasmányok és feladatok, csak nyelvtan, viszont önnálló tanuláshoz készült.

Ha komolyan gondolod a spanyolt, érdemes felkutatni a szintén nem kapható Rendszeres spanyol nyelvtant, amit szintén Kertész judit írt, ez viszont nagyon jól sikerült, mindenkinek ajánlom. Vastag és nem is olcsó (11.000 forint volt), de megéri az árát.

Nem árt, ha a tankönyvhöz van CD, mert így hozzászokhatsz a spanyol kiejtéshez és gyakorolhatod a hallott szöveg értését.

Lehetőleg olyan tankönyvet válassz (nem csak kezdőként), amihez van megoldókulcs, hogy tényleg tudj egyedül is tanulni.

Szükséged lesz egy szótárra is. A magyar-spanyol, spanyol-magyar online szótárak nem kifejezetten jók. Nagyon kezdőként még használhatóak, de ha kicsit komolyabbak a szándékaid, előbb-utóbb fog kelleni egy szótár.

Ha beszélsz angolul, ajánlom a Wordreference online szótárt (okostelefonra app is van), mert nagyon jó, megbízható (még sosem találtam benne hibát, pedig rendszeresen használom) és ingyenes is. Ezt felsőfokig is vígan használhatod.

Ami a papíralapú szótárakat illeti, attól függ, mik a terveid a spanyollal. A gyors tanulás érdekében szerintem egy tematikus szótár mindenképp jó ötlet, de nem elég, mert nem tudsz belőle szótárazni. A tematikus szótár célja a szókincs megtanítása. Ideális esetben egy jó tematikus szótár és egy jó általános szótárt ajánlanék, de ez eléri a 10.000 forintot is és tudom, hogy ezt nem feltétlenül könnyű kifizetni. Teljesen kezdőknt egy tematikus szótár megvásárlása és egy online szótár használata kivitelezhető és elegendő lehet. Ha tematikus szótárt veszel, ne a polcon tartsd, hanem tanulj belőle, különben nem lesz haszna. Tematikus szótárból nagyon jó a Pons kiadóé, illetve jópofa és nagyon megkönnyíti a tanulást a M-érték Kiadó Spanyol-magyar képes kétnyelvű szótára. A Pons szótár komolyabb, a képes szótár a mindennapi élethez szükséges alapvető szókincset tanítja meg (ételek, ruhák, lakás, bevásárlás, étterem stb.).

Ami az általános szótárakat illeti, szerintem kisszótárt ne vegyél. Utazáshoz jó, de nyelvtanuláshoz nem. Készítettem kisszótárt, ezért mondom. Mivel a Grimm Kiadónál több szótár készítésében is részt vettem szócikkíróként és szerkesztőként, nem fogom azt mondani, hogy vegyél Akadémiait 😀 Az Akadémiaiban egyébként tényleg kevesebb szó, kevesebb jelentés és kevesebb példamondat van. A Grimm szótárak jók, minőségesek és megbízhatóak, láttam, hogyan készülnek és kik készítik őket, nagyon jó kollégáim voltak, ezért nyugodt szívvel ajánlom ezeket a szótárakat, nem csak spanyolból. Kezdőként a Tanulószótár jó választás, mert mindként irányt tartalmazza (magyar-spanyol, spanyol-magyar) és kifejezetten nyelvtanulónak készült, viszont mégis sok szót tartalmaz, egészen középfokig használható.

A rendhagyó igék megtanulásához érdemes lehet beszerezni a Pons Spanyol igetáblázatokat.

Használhatsz még online oktatóprogramokat, mint a Duolingo vagy a Memrise, illetve nézhetsz egyszerű filmeket, videókat, mint az Extra.

Interneten rengeteg nyelvtani gyakorlatotkat tartalmazó oldalt is találsz, majd írok egy posztot, amiben összegyűjtöm őket.