Képleírás – tippek

out-of-the-ordinary-1524886_1280

A nyelvvizsgázók gyakran félnek a képleírástól, mert hát ugyan mit lehet egy képől magyarázni percekig… Pedig lehet, hidd el. Csak néhány perc, nem kell fél órán át beszélned pl. egy terített asztalról.

Először is, a lényeg az, hogy beszélj. Szóbeli nyelvvizsgán vagy, az a cél, hogy bebizonyítsd, hogy tudsz spanyolul beszélni. Mindenek előtt: beszélj. Bármiről, aminek van bármi köze a képhez.

Először kezdd a nyilvánvalóval:

– mit látsz a képen?

– ha vannak emberek a képen, ők kik lehetnek? Család, barátok, testvérek? Miért gondolod, hogy azok (ha nem nyilvánvaló)?

– hogy néznek ki a képen látható személyek és milyen ruhát hordanak? Elegánsak, esetleg sportosak? A konkrét ruhadarabokat is elmondhatod, a vizsgáztató majd leállít, ha megunta.

– a ruhájukból vagy bármi másból kiindulva milyen napszak/évszak lehet? Esetleg milyen idő van (ha kifejezetten süt a nap, esik az eső stb.)?

– mit látsz még a képen? Pl. egy fiatal pár egy étteremben: mi van az asztalon? Mit esznek? Mit isznak?

Ha a látható elemeken túl vagy, elkezdhetsz ötletelni, beszélj olyan dolgokról beszélni, amik nem láthatóak:

– hol vannak a képen látható emberek? Jó, ezt még látod, de: vajon miért vannak ott? Ha nem nyilvánvaló, kitalálhatsz valamit, pl. az étteremben lévő párnál maradva, lehet, hogy azt ünneplik, hogy egyikük állást kapott vagy a fiú csak meglepte a lányt egy vacsival. Bármit kitalálhatsz, úgysem tudjuk az igazságot, a lényeg, hogy beszélj. Elmondhatod, hogy te mikor voltál utoljára étteremben és miért.

– mit csinálnak a képen látható emberek? Te szereted ezt a tevékenységet végezni? Akár igen, akár nem: miért? (A lényeg, hogy beszélj.) Szoktad ezt a tevékenységet végezni? Milyen gyakran? Még sosem csináltad? Miért nem? De szeretnéd?

Mondd el a véleményedet a képen látható dologról, eseményről:

– ha ez a tevékenység hasznos, vagy épp káros, miért? Pl. sportolnak a képen. Miért jó sportolni? Ha viszont cigiznek a képen: miért ártalmas? Könnyű vagy nehéz leszokni? Esetleg ismersz valakit, aki leszokott?

– ha itt be tudsz vonni egy olyan témát, amire amúgy is felkészültél, mert szerepel a szóbeli témakörök között, mondj erről pár mondatot (pl. környezetvédelem, sport, szórakozás, tanulás stb.)

Ha nem beszéltél eleget vagy nem tértél ki mindenre, a vizsgáztatók majd úgyis rákérdeznek.

Figyelem: ne ijedj meg, ha kérdéseket tesznek fel. Nem biztos, hogy azért teszik, mert nem elégedettek azzal, amit addig mondtál. Ha elégedettek, valószínűleg akkor is fel fognak tenni kérdéseket. Egyrészt, hogy lássák, hogy érted-e, amit mondanak. Másrészt azért, bár ez inkább a szóbeli tételeknél fordulhat elő, hogy megnézzék, tudsz-e olyasmiről is beszélni, amit nem tanultál be előre. A lényeg, hogy ne ijedj meg, ha tök jól beszéltél, valószínű akkor is tesznek fel kérdéseket, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem elégedettek veled.

Sok sikert! 🙂