Hogyan tanuljunk szavakat?

Spanyol szókincs szótanulásNyelvtanulás során az egyik legnehezebb dolog a szókincs megszerzése lehet, mivel rengeteg szót kell megtanulnunk. 1000 szóval ugyan már el lehet boldogulni, de ez nem olyan sok ám, mint ahogy tűnik, ha kommunikálni szeretnénk. Ha viszont meg kell tanulni, akkor bizony sok.

Az alapfokú nyelvvizsga B1-es szintjének nagyjából 2.000 szavas szókincs felel meg, míg B2-es szinten (középfok) 3.500-4.000 szót kellene tudnia a nyelvtanulónak (ez függhet a nyelvtől is). Az átlagember aktív szókincse az anyanyelvén 3.000-5.000 szó, azaz, ennyi szót használunk általában a mindennapi életben.

De mi a különbség az aktív és a passzív szókincs között?

Az aktív szókincsünkbe azok a szavak tartoznak, amelyeken viszonylag rendszeresen használunk. A passzívba pedig azok a szavak, amiket megértünk, ha találkozunk velük, de ritkán használunk. Mindannyian tudjuk, vagy legalább van valami fogalmunk arról, ha még emlékszünk biológiaóráról, hogy mi a bibe, de valljuk be, használtuk ezt a szót a legutóbbi biológiaóránk óta? Na ugye… Kivéve, ha biológiatanár vagy. Azaz, a munkánktól, hobbinktól, érdeklődési körünktől is függ, hogy milyen szavak tartoznak az aktív vagy passzív szókincsünkbe. Az átlagember passzív szókincse az anyanyelvén 5.000-10.000 szó. Ez az átlag, lehet nagyobb is, ha pl. valaki sok szépirodalmat olvas, nagyon művelt stb.

Amikor egy idegennyelven megértünk egy szót, de ha kérdezték volna, kizárt, hogy eszünkbe jut, az a szó is a passzív szókincsünk része. Felismerjük, ha látjuk, tudjuk, mit jelent, de nem tudnánk felidézni, ha kérdezik.

Ahhoz, hogy megérts egy átlagos, mindennapi szöveget, 3-4.000 szóra van szükséged.

Egy átlagos kétnyelvű középszótár 30-40.000 címszót tartalmaz.

(További érdekes számokat találtok még a Wikipédián, itt.)

Tehát, hogyan is tanuljunk szavakat?

A leghatékonyabb, és legkevésbé fájdalmas módszer, ha a szavak maguktól ragadnak ránk, ahogyan a gyerekek is megtanulják az anyanyelvük szavait. Ez nekik is eltart pár évig, szóval ez egyben a leglassúbb módszer is.

A másik, gyorsabb, de unalmasabb módszer a magolás.

Ha nincs időnk megvárni, míg ránk ragad annyi szó, amennyire a célunk eléréséhez szükségünk van, ötvözhetjük a kettőt: tanuljunk szavakat, és mellette természetes módon is találkozzunk velük. Azaz, nézz a szintednek megfelelő filmet vagy sorozatot (eleinte felirattal), olvass könyvet (eleinte akár gyerekkönyvet). Az is jó statégia, ha olyan könyvet olvasol, amit már olvastál az anyanyelveden és jól ismered. Sokan tanulnak úgy nyelvet, hogy a Harry Pottert olvassák, miután már olvasták magyarul, látták a filmet (talán nem is egyszer), így ismerősek a részletek is.

Szókincset tanító, gyakoroltató könyvek:

Pons tematikus szótár

Pons szókártyák

Berta Tibor – Erwin Tscirner: Spanyol szókincs – A leggyakoribb spanyol szavak gyűjteménye

Temesvári Zsolt: Pons képes szótár – Spanyol – A1-B2

Croa 500 keresztrejtvényyek

Székácsné László Éva: Práctica de vocabulario Fácil – 400 spanyol szókártya – Kezdő szinten

Zelkó Katalin: Szó-KINCS-tár

Nem tudom, kaphatóak-e még, de könyvtárban megtalálod őket, pár éve még népszerűek voltak: Palabras, palabras és Mosaico.

A következő online feladatok játékosan segítenek megtanulni vagy átismételni a szavakat, témák szerint:

https://aprenderespanol.org/vocabulario-ejercicios

http://www.ver-taal.com/vocabulario.htm

https://www.todo-claro.com/castellano_vocabulario_resumen.php

https://www.spanish.cl/Vocabulary/Games.htm

A népszerű nyelvtanuló mobilappok is segítenek a szótanulásban: Memrise, Learninvisible, 6000 words Spanish.

Az idegennyelven való tévénézésről pedig itt írtam hosszabban.